vrijdag, april 03, 2015

BUURTKENMERKEN


BB 02.04.2015 Bestuurders en politici, maar ook nieuwsgierige burgers en journalisten kunnen sinds kort gebruik maken van de digitale kaart CBSinuwBuurt.nl. Er zijn 75 kenmerken te vinden van de buurt en de inwoners, variërend van onderwerpen als WOZ-waarde van huizen tot de inkomsten van bewoners en het aantal uitkeringsgerechtigden.


Eenvoudig en snel meten
Via de website, die ook geschikt is voor tablet en smartphone, kan CBSinuwbuurt handig zijn om meerdere gemeenten, wijken en bevolkingskernen met elkaar te vergelijken. Er zijn gegevens beschikbaar van de bevolkingssamenstelling zoals de cijfers van de leeftijden, inkomens, afkomst en de grootte van huishoudens, maar er is ook te zien hoeveel de gemiddelde afstand bedraagt naar een school, ziekenhuis of restaurant. Het gemiddelde energieverbruik en het gemiddelde aantal auto’s per bewoner van een bepaalde omgeving is ook eenvoudig en snel te meten. Voor wie zo specifiek mogelijk wil kijken naar de cijfers kan zelfs ‘vierkanten’ op de kaart selecteren van 100 bij 100 of 500 bij 500 meter.

zie ook:


Telegraaf 03.04.2015 De gemeentelijke lasten stijgen dit jaar opnieuw met gemiddeld 2,4%. Kijk hier hoeveel u in uw eigen woonplaats dit jaar moet betalen voor ozb, riool- en afvalstoffenheffing.
Volgens onderzoek van Vereniging Eigen Huis betaalt een Nederlands gezin dit jaar gemiddeld ruim 735 euro aan lokale lasten, tegenover ruim 718 euro vorig jaar. De duurste gemeente is Wassenaar (1212,60 euro) en het goedkoopst is Hellevoetsluis (527,33 euro).
Hoe sterk stijgen de lokale lasten in uw gemeente? En hoeveel betaalt u straks ongeveer?

RTVWEST 03.04.2015 De zes grootste gemeenten in onze regio zullen het jaarlijks met minder geld moeten doen uit het Gemeentefonds. Ze zijn onderdeel van de G32, een samenwerkingsverband van de grootste gemeenten van Nederland. Volgens een voorstel van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) moeten die het jaarlijks met 43 miljoen euro minder moeten doen, zeggen ze vrijdag.
Vorig jaar was er nog goed nieuws voor de meeste Zuid-Hollandse gemeenten: 
toen gingen de meeste er nog op vooruit.... Lees verder

Grote gemeenten krijgen jaarlijks 43 miljoen minder