woensdag, september 16, 2015

Wijkraden Nieuwe Stijl ????

Waarom gaat er niet gewoon meer ingezet worden op het instellen van Wijkraden ??
Grace TanamaPvdA 2e kamer vindt dat wijkbewoners te vaak tegenstand ervaren als zij gezamenlijk iets tot stand willen brengen. Zij wil daarom experimenteren met buurtrechten, zodat bewoners zelf aan de slag kunnen met grotere projecten zoals het beheer van een zwembad, de aankoop van een gebouw, de vorming van zorgcorporaties of energiecollectieven.
Volgens Martijn Balster PvdA Den Haag – Ook zouden mensen deels kunnen bepalen waaraan het gemeentelijk budget voor veiligheid in hun omgeving wordt besteed. “Bewoners weten vaak het beste hoe zij hun eigen buurt leefbaar, veilig en mooi kunnen houden”, aldus Tanamal. Ze zouden daarvoor een buurtplan moeten maken. Volgens haar is er nu veel onduidelijkheid en doet elke gemeente het weer anders.
‘Het is goed dat we van links tot rechts inzien dat een sterke overheid hier van belang is om samen met bewoners buurten op orde te houden. De PvdA pleit er voor dat bewoners nog meer en beter bij de prioriteiten in hun buurt betrokken worden en het melden nog eenvoudiger gemaakt worden.’
‘Dat bewoners zich eigenaar voelen van die leefbaarheid en dus ook zoveel mogelijk mee kunnen denken over de inzet, mee doen in de uitvoering en zich medeverantwoordelijk voelen. Dat is nog niet bereikt.’
In Escamp is een pilot succesvol gestart met de Buurt Bestuurt. De PvdA is van mening dat dit uitbreiding in andere stadsdelen verdient, waarbij in elk stadsdeel, bij voorkeur in elke buurt, overleggen plaats vinden met bewoners over de belangrijkste leefbaarheidsprioriteiten. Deze moeten ook kenbaar gemaakt worden en de resultaten teruggekoppeld worden.
BB 15.09.2015 Bewonersbedrijven kunnen de buurt een flinke impuls geven. Maar in de praktijk worden ze vaak tegengewerkt door starre regelgeving van onwillige gemeenten, zo blijkt uit het onderzoek Kennisontwikkeling Experiment Bewonersbedrijven van de TU Delft.
Fikse impuls
Bewonersbedrijven zijn kleine ondernemingen, gerund door en voor buurtbewoners. Zij kunnen de buurt een fikse impuls geven. Met boodschappentaxi’s, plantsoenbeheer- en zwerfvuilploegen, verhuur van ruimtes in leegstaande buurtgebouwen, goedkope catering en advies weten ze vaak een niche aan te boren die zowel markt als gemeente laten liggen. Dat levert buurtbewoners niet alleen voordelige diensten op, maar ook meer leefbaarheid en onderlinge contacten.
GERELATEERDE ARTIKELEN;
PvdA  10 september 2015  Martijn Balster – De PvdA is tevreden over de inzet van de handhavers en de ambitie van het college zich in te zetten voor een schone en veilige stad. Want een stad die irritatie oproept, nodigt uit voor ongewenst gedrag, langs elkaar heen leven en rotzooi trappen. Het is goed dat we van links tot rechts inzien dat een sterke overheid hier van belang is om samen met bewoners buurten op orde te houden. De PvdA pleit er voor dat bewoners nog meer en beter bij de prioriteiten in hun buurt betrokken worden en het melden nog eenvoudiger gemaakt worden.lees verder »
Telegraaf 14.09.2015 Het initiatief van de PvdA om mensen meer invloed te geven in hun eigen wijk, krijgt weinig bijval in de Tweede Kamer. Op zich vinden alle partijen het goed dat burgers meer ruimte en ondersteuning krijgen voor buurtinitiatieven. Maar ze denken dat het plan van PvdA-Tweede Kamerlid Grace Tanamal juist leidt tot meer gedoe en bureaucratie voor bewoners.
Tanamal vindt dat wijkbewoners te vaak tegenstand ervaren als zij gezamenlijk iets tot stand willen brengen. Zij wil daarom experimenteren met buurtrechten, zodat bewoners zelf aan de slag kunnen met grotere projecten zoals het beheer van een zwembad, de aankoop van een gebouw, de vorming van zorgcorporaties of energiecollectieven.
Ook zouden mensen deels kunnen bepalen waaraan het gemeentelijk budget voor veiligheid in hun omgeving wordt besteed. “Bewoners weten vaak het beste hoe zij hun eigen buurt leefbaar, veilig en mooi kunnen houden”, aldus Tanamal. Ze zouden daarvoor een buurtplan moeten maken. Volgens haar is er nu veel onduidelijkheid en doet elke gemeente het weer anders.
De andere partijen in de Kamer waarderen het dat er veel burgerinitiatieven zijn, maar vinden dat dit van onderop en op lokaal niveau moet worden georganiseerd en aangejaagd. Maar ze willen er geen verplichting bij, want sommige mensen kunnen niet meedoen met hun buurt of hebben er geen tijd voor.
Ze riepen maandag in een debat over de kwestie minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) op meer werk te maken van ruimte voor lokale projecten. De minister komt nog dit jaar met een standpunt over buurtrechten. Tanamal gaf aan dat ze haar nota eventueel nog wat meer wil nuanceren.
PvdA  14 september 2015 – door Grace Tanamal  Vandaag spreken we in de Tweede Kamer over mijn voorstel om te gaan experimenteren met buurtrechten. Deze rechten geven mensen meer zeggenschap over hun eigen buurt. Buurtbewoners weten vaak als geen ander hoe zij hun eigen buurt leefbaar, veilig en mooi kunnen houden. Bijvoorbeeld over hoe de groenvoorziening, de veiligheid of het tegengaan van vervuiling het beste aangepakt kan worden. Door het hele land zie ik genoeg goede ideeën en initiatieven, maar nog te vaak lopen die vast in onnodige bureaucratie. Doodzonde. Daar bieden de buurtrechten een oplossing lees verder »  Wonen Wijken  
Verder:  

GEMEENTE APELDOORN / DORPS- EN WIJKRADEN

12345678910Volgende